Studiu. Au fost descoperite cele 3 cauze principale care duc la cancer

celule cancer
Foto: doodlartdotcom / pixabay.com

Aproape jumătate din cancerele care se înregistrează la nivel mondial sunt cauzate de factori de risc. Fumatul, consumul de alcool și un indice de masă corporală ridicat sunt principalele 3 cauze ce duc la cancer, arată o cercetare publicată în jurnalul științific „The Lancet”, potrivit healthdata.org.

Analiza a 23 de tipuri de cancer a scos la iveală că 34 de factori de risc sunt responsabili pentru 4,45 de milioane de decese cauzate de cancer în anul 2019, adică 44,4% din toate decesele cauzate de această boală în acel an (bărbați + femei).

Autorii studiului au analizat cum contribuie 34 de factori de risc comportamentali, ocupaționali, legați de mediu sau de metabolism la decesele cauzate de 23 de tipuri de cancer.

Factorii de risc comportamentali sunt principalii vinovați. Fumatul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă care determină un indice de masă corporală ridicat și sexul neprotejat au fost responsabili de 3,7 milioane de decese în 2019.

36,9% dintre cancerele ce au putut fi atribuite unui factor de risc sunt cancere pulmonare, traheale și cele ale bronhiilor. Când vine vorba de influența factorilor de risc, acest tip de cancer se află pe locul întâi atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

În ceea ce privește bărbații, urmează cancerele de colon și cele rectale (13,3%), cancerul esofagian (9,7%) și cancerul de stomac (6,6).

În cazul femeilor, urmează cancerul cervical (cunoscut și sub numele de cancer de col uterin – 17,9%), cancerele de colon și de rect (15,8%), și cancerul de sân (11%).

Regiunile din lume cu cele mai multe cazuri de cancer la suta de mii de locuitori sunt Europa Centrală (82 de decese la 100.000 de persoane), Asia de Est (69,8), America de Nord (66), America de Sud (64,3) și Europa Occidentală (63,8).

Foto: doodlartdotcom / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.