Senatorii au votat impozitarea pensiilor speciale de peste 7.000 de lei

FOTO: Gov.ro taxa pe lăcomie
Eugen Teodorovici. FOTO: Gov.ro

Senatorii au votat, astăzi, propunerea legislativă inițiată de ministrul Finanțelor, Eugen Teoedorovici, de impozitarea pensiilor speciale de peste 7.000 de lei. Au fost 76 de voturi pentru și 16 abțineri ale senatorilor PNL.

Plenul Senatului a dat primul vot pe acest proiect, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților. Propunerea legislativă prevede taxarea pensiilor speciale cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei cu 30%, iar ce depășește 10.000 de lei cu 50%. Teodorovici a spus că impactul pentru anul viitor este de aproximativ jumătate de miliard de lei.

Ministrul Finanțelor a anunțat public ideea de impozitare a pensiilor speciale la jumătatea lunii iulie.

„În primul rând este vorba de ceea ce foarte mulţi ani de zile, poate, românii solicită – şi poate într-un mod justificat – şi anume subiectul legat de pensiile speciale şi atunci credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit.

Noi am discutat azi în CEx, pe baza a ceea Ministerul de Finanţe a făcut ca şi propunere, un plafon de 10.000 de lei, iar ce este depăşit de această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate, îi putem spune în acest fel.

Credem noi că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri, este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ, atunci când el va fi aprobat de Guvern va ajunge şi în Parlament şi Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală” a spus ministrul Finanţelor Publice”, declarat Teodorovici pe 15 iulie.

Potrivit unei statistici pentru luna mai a acestui an, în România erau 9.303 persoane care beneficiau de pensii speciale. Cei mai mulți, 3.790, sunt foști procurori și judecători. Pensie medie în cazul acestora este de 18.180 de lei, din care 16.997 lei cotă suportată din bugetul de stat, iar diferența din bugetul asigurărilor sociale de stat.

1.802 de pensionari erau în mai și din personall auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor. Pensia medie era de 4.233 de lei.

Sunt și 849 de foști diplomați care beneficiază de pensii speciale. Pensia medie în cazul acestora este de 5.531 de lei, din care bugetul de stat suportă 3.367 de lei. De asemenea, erau și 1.452 de pensionari din personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Pensia medie a acestora este de 10.875 de lei, din care 7.694 de lei sunt suportați din bugetul de stat.

604 persoane, foști angajați ai Curții de Conturi, lua, în medie o pensie de 7.747 de lei.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.