Șapte persoane au fost descoperite în subsolul unui azil

FOTO: Centrul de Resurse Juridice/Facebook
FOTO: Centrul de Resurse Juridice/Facebook

Prefectura Mureș a sesizat DIICOT, după ce mai multe persoane au fost descoperite, în condiții inumane, într-un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din localitatea Bărdești, județul Mureș. Acesta aparține asociației Re-Min.

Centrul a fost controlat de autorități în urmă cu două săptămâni, dar nu au fost sesizate nereguli. Atunci a fost închis un alt centru al asociației Re-Min, care funcționa pe Platoul Cornești din Târgu Mureș.

Prefectura Mureș a sesizat DIICOT în legătură cu modul în care erau ținute persoanele de la centrul rezidențial care aparține Asociației RE-MIN.

„La data de 27.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș a fost sesizat de către Prefectura Județului Mureș cu privire la situația înregistrată la un azil din localitatea Bărdești. Cauza a fost înregistrată pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în vederea stabilirii situației de fapt și de drept”, a anunțat vineri DIICOT.

Prefectul de Mureș, Mara Togănel, a precizat, joi seara, pe Facebook, că „în urma unui apel telefonic” instituția a fost sesizată că zece persoane sunt ținute în subsol la centrul din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești.

Cazul a fost descoperit de membrii organizației Centrul de Resurse Juridice. Potrivit unui comunicat de presă, CRJ a efectuat, joi, o vizită de monitorizare neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș.

„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa).

Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele”, a precizat Centrul de Resurse Juridice.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.