România este aproape de a declara epidemie de gripă

gripă
Foto: Mojpe / pixabay.com

Peste 2.700 de cazuri de gripă au fost confirmate în ultima săptămână, în România. Medicii ar putea declara epidemie de gripă, în condițiile în care de 3 săptămâni este o creștere alaramantă a infecțiilor respiratorii.

Camerele de gardă ale spitalelor sunt tot mai aglomerate, iar 10% dintre cei care ajung acolo se internează.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că epidemia de gripă este declarată dacă se înregistrează o creștere de cel puțin 20% a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive și dacă 10% din probele prelevate sunt pozitive pentru gripă.

Ministrul a mai spus că joi vor fi primite datele de la INSP și atunci se va constata care este situația.

Vor fi și măsuri generale adresate populației și măsuri obligatorii care vizează unitățile medicale. Mai exact, potrivit ministrului Rafila, se va adapta programul de vizite, iar personalul medical trebuie să utilizeze echipament de protecție, inclusiv mască.

Alexandru Rafila a subliniat că masca de protecție este obligatorie doar în unitățile spitalicești, iar pentru populație este „la nivel de recomandare”, mai ales în zonele aglomerate. „Nu se pune problema unor restricții”, a adăugat ministrul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.