România ghinioanelor. A condus tot meciul și a ratat victoria cu două secunde înainte de final

Cu toate că au reușit o evoluție excepțională în fața unei forțe a handbalului mondial, tricolorele au ratat victoria pe final, în cel mai românesc stil posibil.

După dezastrul de la debut cu Norvegia, încheiat cu unul dintre cele mai severe eșecuri din istoria participărilor la turneele finale, scor 19-27, România a făcut ieri seară, la Debrecen, un meci excelent timp de 59 de minute și 58 de secunde.

Dacă în primul meci de la Campionatul European 2014, tricolorele au părut prea dependente de vedeta Cristina Neagu, tactică dejucată ușor de norvegience, ieri, România a făcut spectacol în ofensivă, iar procentajul de reușită al atacurilor a ajuns până la 60%, față de doar 40% cât fusese în primul duel.

Adriana Țăcălie s-a adaptat perfect rolului de inter dreapta și a marcat zece goluri, la fel ca Neagu, principalul motor al echipei, deși a fost marcată om la om în multe momente. Liderul naționalei și-a luat rolul în serios, încurajându-și colegele fără încetare.

România a dat totul împotriva Danemarcei și a condus din primul până în ultimul minut. Diferența de scor a fost la un moment dat și de cinci goluri, iar cu un minut înainte de final, tricolorele aveau un gol avans și atacul. Nordicele au reușit scape, însă, fără gol, iar când mai erau două secunde, Susan Thorsgaard a învins-o pe Paula Ungureanu și a adus un punct nesperat și, din multe puncte de vedere, nemeritat.

Remiza cu Danemarca pare nedreaptă pentru tricolore, cărora puțini le dădeau șanse la un rezultat pozitiv. Au existat, însă, și probelme. Tricolorele n-au reușit să facă diferența în momentele în care au fost în superioritate numerică, primind goluri și nereușind să înscrie. Danezele au riscat în aceste situații, scoțând portarul, iar tactica a dat roade.

În cele din urmă, fragilitatea emoțională, eternul defect al naționalei feminine de handbal, s-a văzut și aseară, la Debrecen, iar cele două puncte, care ar fi calificat practic România în faza a doua a grupelor, s-au transformat în unul singur.

Mâine, în ultimul meci al Grupei B, elevele lui Gheorghe Tadici întâlnesc Ucraina, care a făcut un meci bun în fața Norvegiei, socr 23-24, după ce fusese zdrobită în prima partidă de Danemarca: 23-32!

României în ajunge și un rezultat de egalitate pentru a se califica în faza următoare, unde ar urma să întâlnească Ungaria, Rusia și Spania.

România – Danemarca 29-29 (16-12)

România: Paula Ungureanu, Denisa Dedu — Oana Bondar, Crina Pintea (1 gol), Adriana Nechita (1), Cristina Neagu (10), Aurelia Brădeanu, Adriana Țăcălie (10), Gabriela Perianu (1), Valentina Ardean-Elisei (1), Florina Chintoan (2), Laura Chiper (3). Selecționer: Gheorghe Tadici.

Danemarca: Sandra Toft, Rikke Poulsen — Maibritt Kviesgaard (1), Susan Thorsgaard (2), Maria Fisker (8), Anne Mette Hansen, Mette Gravholt (3), Lotte Grigel, Pernille Holmsgaard, Line Anna Jorgensen (1), Kristina Kristiansen (1), Ann Grete Norgaard (3), Trine Jensen, Louise Spellerberg, Louise Burgaard (4), Stine Jorgensen (6). Selecționer: Jan Pytlick.