România, Bulgaria și Grecia vor să facă autostrăzi care să lege cele trei țări

autostrada sibiu pitești
Foto: Asociația Pro Infrastructură (Facebook)

România, Bulgaria și Grecia vor să aloce garanții în valoare de 6 miliarde de euro pentru implementarea unor proiecte de conectivitate de transport și pentru conducte din orașul grecesc Salonic, de la Marea Mediterană, prin Kavala, Alexandroupolis, apoi prin orașele bulgărești Burgas și Varna, până la Constanța.

Potrivit publicației bulgare Mediapool, Bulgaria vrea să lanseze Autostrada Mării Negre, care să lege porturile Burgas și Varna de portul românesc Constanța, dar și o autostradă care să o lege de București.

Cele trei țări vor căuta și credite de la instituțiile bancare europene, precum și finanțare nerambursabilă din fonduri europene, iar construcția infrastructurii diversificate va însemna o companie de proiect între cele trei țări, care va căuta executanții diferitelor proiecte. Printre acestea se numără atât autostrăzi, cât și căi ferate, este inclus și proiectul unei conducte de petrol de la Alexandrupoulos la Burgas, în ideea ca acesta să continue spre nord, nu doar spre România, ci și spre Republica Moldova și Ucraina, în combinație cu o conductă pentru combustibili.

Acest lucru a reieșit din declarațiile ministrului bulgar de finanțe, Asen Vasilev, în timpul participării sale recente, la Salonic, la prima conferință internațională „Forum pentru Conectivitatea Europei de Sud-Est”.

Proiectul acestui coridor a fost discutat la începutul lunii octombrie și de către prim-miniștrii Bulgariei, Greciei și României – Nikolai Denkov, Kiriakos Mitsotakis și Ion-Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri la reședința de la Euxinograd, lângă Varna.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.