România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană. Mai mult, statul trebuie să primească și bani de la compania minieră

Roșia Montană FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

România nu va trebui să plătească niciun ban companiei miniere Gabriel Resources, în cazul Roșia Montană. Verdictul a fost anunțat aseară, de către Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale și transmis mai departe, printr-un comunicat, de Guvernul României.

Este o decizie surprinzătoare, în contextul în care ministrul Finanțelor a declarat că România se aștepată să piardă procesul și a sugerat că despăgubirile pe care statul român ar fi urmat să le plătească s-ar ridica la 2 miliarde de euro.

Decizia – definitivă și executorie – vine la capătul a aproape nouă ani de proces. România a fost reprezentată în acest proces de casa de avocatură românească Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP și firma  elvețiană LALIVE SA.

România urmează să recupereze 1,4 milioane de dolari cheltuieli de judecată.

Gabriel Resources a depus în iulie 2015 la ICSID cererea de arbitraj împotriva statului român.

Compania canadiană Gabriel Resources a susținut, în cadrul procesului de arbitraj de la Washington, că i-a fost expropriată investiția din România prin mai multe acte ale autorităților statului, inclusiv prin politizarea procedurii de autorizare a proiectului minier Roșia Montană.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.