Referendum într-o fostă colonie britanică pentru a deveni republică și a-l înlătura pe Charles din poziția de șef al statului

antigua
Portul englez din Antigua. Foto: Mathieu Nivelles / Wikipedia

Cetățenii din Antigua și Barbuda vor decide în cadrul unui referendum dacă țara lor va deveni republică, înlăturându-l totodată pe monarhul britanic din poziția de șef al statului, a anunțat premierul țării, potrivit CNN.

Antigua și Barbuda din Marea Caraibilor este o monarhie constituțională, șeful de stat fiind la ora actuală Charles al III-lea. El este reprezentat în insule de un guvernator general.

Referendumul va fi organizat cândva în următorii 3 ani.

Fosta colonie britanică a devenit independentă față de Marea Britanie în anul 1981, însă a rămas una dintre cele 14 țări în afară de Regatul Unit în care monarhul britanic este șeful statului.

După ce a confirmat că regele Charles al III-lea a devenit rege al Antigua și Barbuda, premierul Gaston Browne a declarat că plănuiește să organizeze un referendum în cadrul căruia cetățenii să decidă dacă vor ca țara lor să devină republică.

„Este o chestiune pe care trebuie să o decidă oamenii”, a spus premierul. El a adăugat că nu este vorba despre „lipsă de respect față de monarh. Nu este un act de ostilitate sau de un conflict între Antigua și Barbuda și monarhie”.

Potrivit primului-ministru, referendumul ar fi „un ultim pas din ciclul obținerii independenței, pentru ca țara să devină o națiune suverană adevărată”.

Anul trecut, statul Barbados din Marea Caraibilor a devenit republică și a înlăturat-o pe regina Elisabeta din poziția de șef al statului. A fost pentru prima dată în ultimele 3 decenii când o țară a decis să facă acest lucru. Ultima dată o situație similară a existat în 1992, când insula Mauritius a devenit republică și a abolit monarhia.

Foto: Mathieu Nivelles / Wikipedia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.