PSD-iști trecuți pe un monument istoric alături de Pintea Viteazul

SURSA FOTO: Digi24.ro
SURSA FOTO: Digi24.ro

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea (vicepreședinte PSD) și deputații social-democrați Liviu Pop și Gheorghe Șimon au fost trecuți pe o placă omagială montată în comuna Săcel, pe locul ridicării unui monument în memoria lui Pintea Viteazul, potrivit Digi24.ro.

Inițiativa ar aparține primarului din Săcel, Gavrilă Dologa. Placa pe care sunt gravate numele politicienilor, cu poze, a fost pusă pe „Masa Pintii”. De asemenea, monumentul are inscripționat și un motto: „P-aci trecut-o Pintea / Şi Dragoş, şi Bogdan / Ş-o mai trecut ş-or trece / Voinici din acest neam”, semnat de G. Dologa, edilul din Săcel.

De asemenea, potrivit Digi24, mai apar și numele celor 11 preoți parohi și „fii ai satului”, însă nu și ale celor care au ridicat, efectiv, monumentul.

Pintea Viteazul s-a născut în 1670 într-o familie de mici nobili români. Potrivit legendei, a intrat în conflict cu nobilii regionali și a decis să lupte împotriva nedreptăților sociale. A fugit în codrii Maramureșului și a devenit haiduc. Legendele spun că, împreună cu armata sa formată în mare parte din țărani iobagi, s-a războit cu stăpânirea austriacă, dar și cu tătarii. A fost omorât în luna august a anului 1703, după o ambuscadă în zona de sud a orașului Baia Mare.

Gabriel Zetea mai apare pe o plachetă omagială. Primarul din Dragomirești, județul Maramureș, s-a gândit că ar fi o idee bună să-i menționeze pe o placă omagială la intrarea în școală, printre alții, pe Zetea și premierul Viorica Dăncilă, pentru renovarea unității de învățământ.

Inaugurarea a avut loc în prima zi de școală, în fața elevilor, profesorilor, preoților și consilierilor locali. La eveniment a participat și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

”A fost dorinţa lui de a o prezenta ieri. Cu ce să mă deranjeze iniţiativa lui? A dorit să prezinte punctul său de vedere personal, i-am strâns mâna, i-am mulţumit”, a spus Gabriel Zetea, într-o reacție la Digi24.

De asemenea, acesta a spus că este vorba despre o „inițiativă privată a primarului” și că placa omagială ar urma să fie demontată de pe școală.

SURSA FOTO: Digi24.ro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.