Președintele Iohannis nu e de acord cu legea care permite vânarea cormoranilor tot anul

FOTO: MabelAmber/Pixabay.com
FOTO: MabelAmber/Pixabay.com

Președintele Klaus Iohannis refuză să promulge legea care permite vânarea cormoranilor pe tot parcursului anului. Șeful statului a trimis-o înapoi în Parlament, pentru reexaminare și pentru a o pune în acord cu obligațiile de protecția mediului asumate de România.

„Apreciem că extinderea intervalului de vânare a cormoranului mare pe tot parcursul anului, deci inclusiv în perioada de reproducere, este susceptibilă de a afecta această specie prin vulnerabilizarea puilor, precum și alte specii de păsări.

Cormoranul mare trăiește/ cuibărește în strânsă legătură cu alte specii de păsări, unele dintre ele cu regim special de protecție conform Directivei 2009/147/CE. Vânarea cormoranilor mari în timpul sezonului de cuibărit poate afecta negativ aceste păsări și, în mod special, pelicanul creț sau cormoranul mic.

În ceea ce privește cormoranul mic, există în procesul de vânătoare un risc crescut de confundare cu cormoranul mare”, arată președintele Iohannis în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului.

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a militat puternic pentru permiterea vânătorii de cormorani susținând că aceste păsări ar aduce daune majore industriei pisciculturii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.