Președinta Parlamentului European: România merită aderare în Schengen anul acesta

Roberta Metsola FOTO: European Union/via Wikimedia Commons
Roberta Metsola FOTO: European Union/via Wikimedia Commons

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a arătat optimistă în ceea ce privește intrarea țării noastre și a Bulgariei în spațiul Schengen.

„Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011. Parlamentul (European) şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie.

Avem aşteptări înalte de la această preşedinţie (spaniolă a Consiliului UE, n.red.) pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile”, a declarat Metsola într-un interviu organizat de European Newsroom pentru agenţiile implicate în acest proiect media european, la sediul PE din Bruxelles.

Metsola a răspuns unei întrebări legate de șansele ca în timpul actualei președinții semestriale a Consiliului UE să fie luată o decizie pozitivă privind aderarea României și Bulgariei la Schengen.

„Eram în Consiliu şi îmi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de preşedintele dumneavoastră, care spunea: „Ceea ce merită concetăţenii mei ar trebui să obţină”. Am fost la Bucureşti la două zile după non-decizia de la Consiliul (JAI din decembrie 2022, n.red.).

Nu puteam să îi privesc în ochi pe aceşti tineri. Aşadar, sper, sper, mă aştept şi sper că vom avea o decizie care să fie acceptabilă. Am vorbit cu preşedintele şi cu prim-ministrul, atât cu precedentul, cât şi cu cel actual, domnul Ciolacu, pentru a găsi o soluţie”, a mai spus Metsola.