PNL vrea ca alegerile parlamentare și cele locale să fie comasate. Care ar fi miza

Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO: gov.ro
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO: gov.ro

Valeriu Stoica, care s-a retras de pe prima scenă a politicii, însă a rămas unul dintre ideologii PNL, a declarat că a observat apariția unui compromis între PSD și PNL pentru a cupla alegerile parlamentare și locale din 2024.

„Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”, a declarat Valeriu Stoica la Digi24.

În 2024 sunt programate patru tipuri de alegeri. Este vorba despre cele europarlamentare, cele locale, parlamentare și prezidențiale.

Potrivit G4Media.ro, conducerea PNL a reluat ideea comasării alegerilor, pe care a lansat-o prima dată Florin Cîțu, când era președinte al liberalilor. Însă PSD este rezervat în privința acestei propuneri.

Argumentul liberalilor este că cele patru runde de alegeri ar implica cheltuieli mari de la buget, în timp ce PSD-iști cred că o comasare nu este constituțională. Liberalii ar avea și o miză majoră. În contextul în care mandatul lui Iohannis se încheie în decembrie 2024, dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul președinte ar avea dreptul de a nominaliza viitorul premier.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.