Petre Daea: Avem pâine!

FOTO: Petre Daea/Facebook
FOTO: Petre Daea/Facebook

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că s-a recoltat peste 94% din suprafața de grâu a României, iar lipsa ploilor afectează porumbul și floarea soarelui. Ar fi probleme pe 200.000 de hectare de teren cultivat.

„Până la această dată în România s-a recoltat peste 94% din suprafața de grâu. Am avut in vedere să urgentăm recoltatul pentru a preîntâmpina pierderea prin scuturare a culturilor.

Fermierii au o dotare foarte bună și Romania are capacitatea la această dată să recolteze, dacă ar fi o coacere uniformă, în 7 zile întreaga suprafață de grîu a României.

Lucrul acesta nu e posibil pentru că sunt diferențe de temperaturi și vegetație de la un loc la altul. De aceea mai avem 4 procente de recoltat in interiorul arcului Carpatic. E vorba de Mures, Covasna și Brașov.

Pe total putem spune și vă voi prezenta exact când vom avea ultima suprafață de grâu recoltată, că noi avem întreaga cantitate necesară țării și disponibilități pentru export. Deci avem pâine în așa fel încât să asigurăm nevoile țării, evident și reluarea culturii”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, înaintea ședinței de Guvern.

Pe de altă parte, Daea a spus că vremea afectează porumbul și floarea soarelui.

„Vremea creează probleme, porumbul și floarea soarelui sunt afectate. Echipele de control sunt la fața locului și determina care este gradul de afectare și pierdere. (..)

Ne aflăm acum la peste 200.000 de hectare care ar fi afectate în diferite grade, adică atât compromitere totală, cât și afectări în procent de 30-50%. Nu sunt și nu vor fi probleme în zonele irigate, deși în partea de sud a țării avem stații de pompare în afara posibilității de a pompa apa datorită nivelului scăzut al Dunării.”, a mai spus Daea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.