O casă din centrul Sibiului a fost scoasă la vânzare la preț de apartament. Proprietarul a pierdut-o pentru că nu și-a mai plătit ratele

FOTO: Tudor44/Pixabay.com
FOTO: Tudor44/Pixabay.com

O casă din centrul Sibiului, una dintre cele mai atractive și mai scumpe zone imobiliare din țară, a fost scoasă la vânzare la prețul unui apartament. Este vorba despre o executare silită.

Sibianul care a avut casa nu a mai reușit să-și plătească ratele creditului, iar locuința a fost scoasă la licitație. Potrivit Turnul Sfatului, în anunțul biroului executorului se arată că imobilul a fost evaluat la suma de 352.000 de lei, mai puțin de 72.000 de euro, cât costă un apartament într-un oraș mare din țară.

Casa se află pe strada Praga nr. 1, într-o „zonă ultracentrală” a Sibiului. Proprietarul a fost dat în judecată de o bancă comercială pentru faptul că nu și-a plătit creditul de peste 50.000 de euro. Procesul s-a încheiat în decembrie 2020, iar prețul de începere a licitației pentru ambele imobile este de 352.131 lei stabilit printr-un raport de evaluare.

Evaluatorul spune că în stabilirea prețului s-a ținut cont de condițiile pieței imobiliare.

„Nu pot să nu mă uit la ce se întâmplă acum pe piața imobiliară în comparație cu ce am trăit în perioada 2008-2009. Sunt niște prețuri cel puțin la ofertare foarte ridicate. Atunci, erau oameni care în 2007 au dat pe un apartament cu 2 camere de pe str. Mihai Viteazu 75.000 de euro. După criză, când nu se mai dădeau credite atât de ușor, piața imobiliară se mai reașează. Același apartament ajunsese în 2010 la abia 42.000 euro.

Nu știu dacă nu e o situație similară pe piață acum – adică oamenii cer sume foarte mari pentru că toate s-au scumpit. Dar din câte văd, lucrurile merg către blocaj. Oamenii nu se mai încadrează la credite, care au un rol foarte important în echilibrul pieței. Ridicându-se dobânzile, o rată lunară pentru un apartament de 70-80 mii de euro era anul trecut undeva la 2.000 de lei”, a explica evaluatorul, pentru Turnul Sfatului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.