Modalitatea de licitație pentru parcările de domiciliu ar putea fi schimbată în toate orașele

parcare mașini
Foto: moinzon / pixabay.com

Avocatul Poporului intervine într-un caz care privește un loc de parcare din Oradea, iar soluția ar putea fi dată exemplu pentru schimbarea regulamentelor de la toate primăriile din țară.

Un orădean a reclamat faptul că fiind nou în bloc nu a putut licita pentru un loc de parcare, deși regulamentul Primăriei Oradea prevede că procedura trebuia refăcută la 3 ani.

„A fost vorba despre un articol din Regulament care prevede că licitaţiile pentru atribuirea acestor locuri de parcare se vor organiza o dată la 3 ani. Petentul care ne-a sesizat a cerut în prealabil lămuriri de la Primărie, pentru că în blocul său nu s-a mai făcut nicio licitaţie.

Iar răspunsul l-a nemulţumit, fiindcă se arăta că pentru locurile rămase libere Asociaţia de proprietari poate organiza o procedură de licitaţie, nu că ar fi obligată s-o organizeze”, a explicat, coordonatoarea Biroului teritorial Oradea al Avocatului Poporului, expert Alina Olah Avram, pentru adevarul.ro.

Avocatul Poporului a cerut primarului Oradei să clarifice situația și să spună dacă este sau nu o obligație pentru asociațiile de proprietari să organizeze din 3 în 3 ani licitațiile pentru atribuirea locurilor de parcare.

Primarul Florin Birta a și început procedura de modificare a regulamentului, însă nu se rezumă la neregulile semnalate, ci vrea să modifice întregul sistem de atribuire a parcărilor.

Concret, parcările de domiciliu vor fi desfiinţate, iar în locul lor vor înfiinţate parcări de cvartal, unde pot parca, în baza unei taxe, locuitorii blocurilor din zonă, în funcție de locul găsit liber. Regulamentul va introduce un abonament de parcare de domiciliu „de zonă” și o prevedere privind parcarea limitată, de câteva ore, poate contra-cost, pentru vizitatori.

„Avantajul măsurii este că locul unui abonat plecat din oraș poate fi ocupat pe principiul primul venit, primul servit, iar riveranii sau vizitatorii vor avea unde își lăsa mașinile”, spune primarul Florin Birta. 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.