Mitropolitul Irineu al Olteniei i-a blestemat pe preoții și călugării care ar mai oficia slujbe într-o biserică ridicată în apropiere de Mănăstirea Frăsinei, localitatea Muereasca, județul Vâlcea. De asemenea, el i-a blestemat și pe credincioșii care ar mai participa la aceste slujbe.
Potrivit învățăturilor Bisericii Ortodoxe, blestemul este considerat un păcat foarte grav.
Mitropolitul a lansat acest blestem cu scopul de a elimina contactul dintre călugării de la Mănăstirea Frăsinei și femeile din zonă, care nu au voie să intre în mănăstire, dar pot participa la slujbe la biserica aflată în apropiere de comunitatea monahală.
De asemenea, mitropolitul spune că locul unde a fost ridicată această biserică a fost blestemat de Calinic, un fost stareț al Mănăstirii Frăsinei din secolul al XIX-lea.
Mănăstirea Frăsinei există de la 1710 și este, probabil, mănăstirea cu cele mai stricte reguli pentru călugări din România. Potrivit tradiției, pentru a nu-i ispiti pe călugări, femeile nu au voie să intre în această mănăstire (după modelul Muntelui Athos). De asemenea, aici nu se consumă carne și se țin slujbe la miezul nopții.
Regula care interzice accesul femeilor a fost stabilită de cel numit Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, stareț al mănăstirii la jumătatea secolului al XIX-lea. La inițiativa sa, o nouă biserică a fost ridicată între zidurile mănăstirii (prima fusese ctitorită în secolul XVIII).
La momentul sfințirii acestei noi biserici, Calinic a pus un blestem asupra femeilor care nu ar respecta interdicția de a intra în Mănăstirea Frăsinei.
Potrivit adevarul.ro, la 2 kilometri de mănăstire a fost așezată o „piatră de legământ” pe care a fost gravat blestemul, cu litere chirilice. Astăzi, piatra se află la muzeu, ea fiind înlocuită de un panou care conține același text în limba română. Indicatorul le avertizează pe femei să nu meargă mai departe spre mănăstire.
„Și fiindcă partea femeiască putea să ducă vreo sminteală Monahilor viețuitori de acolo, de aceea, sub grea legătură, s-au oprit ca de la acest loc să nu mai treacă înainte sub nici un chip parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece, să fie sub blestem și toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gubăvia, și tot felul de pedepse”, este o parte din textului blestemului.
După Al Doilea Război Mondial, lângă piatra cu blestem pusă de Calinic, a fost construită o a treia biserică (la 2 kilometri depărtare de mănăstire), unde au început să vină femeile din zonă. În prezent, biserica aceasta este cunoscută drept „biserica din vale” sau „biserica de jos”, iar până de curând aici au participat la slujbe și călugări de la Mănăstirea Frăsinei.
Însă Onisifor Petrescu, noul stareț al Mănăstirii Frăsinei începând cu anul trecut, se opune acestei practici. De altfel, semnătura sa apare pe „documentul-blestem” alături de cea mitropolitului Irineu al Olteniei.
Iată întregul text al blestemului (documentul este datat cu 10 ianuarie 2023):
„Noi, Irineu, din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, împreună cu starețul Protos. Onisifor și membrii Consiliului Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei (Arhim. Ioanichie, Arhim. Ioachim, Ierom. Iachint, Ierom. Victorin, Ierom. Ilarion, Ierom. Ghervasie, Ierom. Hristofor), uniți într-un singur gând, astăzi, 10 ianuarie 2023, am analizat situația anticanonică creată împotriva legământului cu blestem pus de Sfântul lerarh Calinic, prin construirea bisericii pe locul unde a fost așezată piatra de legământ cu blestem.
Am constatat că, deși piatra a fost ridicată în condiții de constrângere comunist-atee, totuși blestemul a rămas neschimbat. Datorită acestei situații, mulți monahi și clerici, părinți din mănăstirea Sfântului Ierarh Calinic au încălcat acest legământ. Însăși construcția bisericii s-a făcut din neascultare și încălcarea blestemului Sfântului Calinic.
Observând cu durere că monahii și clericii au produs mari sminteli, semnalate în decursul timpului, coborând în acest loc aflat sub blestemul Sfântului Calinic,
Hotărâm, în numele Sfintei Treimi, ca, de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie să nu se mai oficieze în această biserică sau în spațiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici, să se caterisească, iar de sunt mireni, să se afurisească, iar de este vreun preot de mir și va încălca acest legământ, să fie în aceeași osândă.
Nimeni să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi, nici arhiereu și nici altă față ierarhică, indiferent ce rang bisericesc ar avea.
Întărim acest document de legământ cu Blestem cu semnăturile noastre și cu pecetea Sfintei Mănăstiri.
Așa să ne ajute Dumnezeu și să ne ocrotească Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul și binefăcătorul Sfintei noastre mănăstiri.
Înaltpreasfințitul Părinte IRINEU
Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei
Protos. Onisifor Petrescu (stareț)”
Foto: ViperDex / Wikipedia.org
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: