Ministrul Sănătății anunță stare de alertă epidemică. Ministrul Educației le-a transmis un mesaj profesorilor și părinților

Este a treia săptămână consecutivă în care crește numărul cazurilor de infecții respiratorii în România, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anuțat că va fi instituită „stare de alertă epidemică”.

„Nu vrem să introducem restricții. Ultimele sezoane au fost atipice, din cauza pandemiei. Am luat ca referință cele cinci sezoane anterioare pandemiei. Numărul actual de cazuri depășește cu peste 20% media. Vârful, înainte de pandemie, era în februarie. Acum este mai devreme cu câteva săptămâni.

În acest sezon este posibil ca vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în intervalul 15 ianuarie-10 februarie, apoi va urma o scădere. Durata acestor valuri de infecție este, de obicei, între 2 și 4 săptămâni. Avem câteva seturi de măsuri, recomandări, pe care le-am transmis și Ministerului Educației.

Sunt măsurile din pandemie: evitarea aglomerației, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, purtarea măștii de protecție în spații închise.

În școli și grădinițe: triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție.

Am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Educației transmite că școlile vor reîncepe pe 9 ianuarie, așa cum este prevăzut. „Accentul trebuie să fie pus pe prevenție, triajul zilnic, în primul rând acasă”, a transmis ministrul Educației, Ligia Deca.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.