Lukoil ar putea pleca din România

FOTO: Lukoil România/Facebook
FOTO: Lukoil România/Facebook

Lukoil caută, de câteva luni, să vândă afacerile din România și Republica Moldova, compuse din rețele de benzinării, depozite petroliere și rafinăria Petrotel de la Ploiești, potrivit unor surse de pe piață, citate de portalul Mold-street.com.

O companie interesată ar fi gigantul energetic anglo-olandez Royal Dutch Shell. După declanșarea războiului din Ucraina, Shell a vândut activele din Rusia, unde avea 114 benzinării din centrul nord-vestul Rusiei și fabrica de lubrifianți din Torzhok. Cumpărător a fost chiar Lukoil, al doilea cel mai mare producător rusesc de petrol.

Un al doilea cumpărător ar putea fi grupul kazah KazMunayGas, care deține rețele de benzinării sub brandul Rompetrol în România și Republica Moldova, dar și rafinăria Petromidia.

La începutul lunii martie 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, Lukoil a îndemnat la o „oprire rapidă” a războiului, devenind prima mare companie care s-a opus invaziei ruse. Atunci, Lukoil a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru „a continua să funcționeze de o manieră stabilă în toate statele și regiunile lumii”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.