Legea care prevede creșterea pensiilor a fost votată

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Legea pensiilor a fost adoptată în Camera Deputaților, for decizional, cu 197 de voturi „pentru” și 70 de abțineri. Niciun vot nu a fost „împotrivă”. Legea a fost reexaminată după o decizie de neconstituționalitate a CCR.

Punctul de pensie ar urma să crească treptat, începând cu 1 septembrie 2019, până în 2022. Astfel, de la 1 septembrie 2019, punctul de pensie va fi în valoare de 1.265 de lei. De la 1 septembrie 2020 va fi de 1.775 de lei, iar de la 1 septembrie 2021 va fi 1.875 de lei.

Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat.

Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

De asemenea, masteratul și doctoratul vor fi considerate perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, iar pentru fiecare an se acordă 0,25 de puncte. Femeile care au un stagiu minim de cotizare de 15 ani și au născut 3 copii pe care i-au crescut până la 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al patrulea copil se adaugă câte un 1 an în plus pentru fiecare copil.

O altă măsură este menținerea pensiei de urmaș, însă soțul supravețuitor poate primi 25% din pensia soțului decedat care se poate cumula cu propria pensie.

Fostul ministru al Muncii Olguța Vasilescu spunea că Legea pensiilor va avea în 2019 un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, în 2020 de 24,8 miliarde, în 2021 de 51 de miliarde, iar în 2022 de 81 de miliarde de lei.

Atât premierul Viorica Dăncilă, cât și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au spus în repetate rânduri că sunt bani pentru susținerea acestor creșteri.

Deputatul Victor Ponta, liderul Pro România, a declarat că parlamentarii formatiunii sale, „au votat pentru acest proiect de lege luând în calcul declarațiile făcute de ministrul de Finanțe, fostul ministru al Muncii și actualul ministru al Muncii”.

„Potrivit Codului Penal, constituie infacțiuni datele inexacte oferite Parlamentului cu privire la activitățile Guvernului. Considerăm că au informat cu exactitate despre faptul că există bani”, a mai spus Ponta.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.