Epidemiologul Jurma: „În martie-aprilie, noua tulpină va fi dominantă în România”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Epidemiologul și cercetătorul Octavian Jurma spune că noua tulpină descoperită în Marea Britanie va fi dominantă în România în lunile februarie-martie.

„Sunt convins că, dacă am face mai multe analize, am descoperi că noua tulpină circulă peste tot (…) Dacă exagerăm un pic, putem vedea aceste două tulpini ca două pandemii diferite. Această pandemie va creşte aşa cum a crescut primul val (…)

Noi suntem cu două-trei săptămâni în urmă şi când vom vedea cazurile (noii tulpini) va fi prea târziu, vom fi în situaţia celui care vede că i-a luat foc toată casa şi are doar o găleată cu apă. Făcând comparaţia cu Anglia, ne putem aştepta ca şi la noi, în martie-aprile, noua tulpină să fie dominantă. Asta ce înseamnă?

Chiar dacă tulpina nu este mai virulentă, prin simplul fapt că suntem cu 1000 de oameni la ATI, la 90% din capacitate – faţă de valul 2, unde am intrat cu 500 de paturi ocupate la ATI pe zi – nu mai avem unde merge în sus. Orice surplus de bolnavi care are nevoie de internare la ATI se va traduce printr-un surplus de mortalitate.

Asta înseamnă că nu trebuie, neapărat, virusul să fie mai agresiv şi să omoare mai mulţi oameni, pentru că îi omoară pandemia, indirect, pentru că nu mai avem loc în spitale. Nu întâmplător aceste mutaţii apar în ţări care au neglijat controlul pandemiei – Anglia, Brazilia, unde este un preşedinte negaţionist”, a declarat epidemiologul Jurma, la Antena 3.

Medicul infecționist Adrian Marinescu: Vaccinul acoperă și noua tulpină britanică

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din Capitală a declarat că tulpina britanică nu afectează eficacitatea anti-COVID.

„Trebuie să înțelegem că virusurile în general suferă în permanență mutații. Ele în general sunt minore și nu pun probleme. E clar că, la un moment dat, cum se discuta cu tulpina din Africa, pot să interfereze și cu vaccinul.

Din fericire, mutațiile identificate pentru tulpina din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment, și dacă vorbim de Pfizer-BioNTech, și dacă vorbim de Moderna. Aceste mutații identificate nu au legătură cu acea proteină Spike – proteina prin intermediul căreia virusul pătrunde în celulă”, a declarat Adrian Marinescu marți, la Digi24.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.