Domeniul în care salariul depășește 10.000 de lei

FOTO: StockSnap/Pixabay.com
FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Institutul Național de Statistică (INS) anunță că datele pe noiembrie 2022 arată că salariul mediu net a crescut cu 3,3%, adică un plus de 133 de lei și a ajuns la valoarea de 4.141 de lei.

Cele mai mari salarii medii în mână s-au luat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice. Este vorba de un salariu mediu net de 10.329 de lei. La polul opus, cele mai mici salarii au fost luate de cei care lucrează în hoteluri și restaurante, respectiv 2.258 de lei.

Cei care lucrează în domeniul „activități de editare” au avut cele mai mari creșteri salariale în perioada noiembrie 2021 – noiiembrie 2022. Este vorba despre un plus de 1.764 de lei, până la 8.077 de lei net. Cea mai mică creștere a fost în „Sănătatate și asistență socială”. Este vorba despre un plus de doar 13 lei și s-a ajuns la un salariu net de 4.182 de lei pe lună.

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, transmite INS, printr-un comunicat de presă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.