Directivă europeană. Angajații din România pot cere să muncească de acasă în anumite condiții

FOTO: VinzentWeinbeer/Pixabay.com
FOTO: VinzentWeinbeer/Pixabay.com

Părinții care au copii mici sau salariații care au în îngrijirea persoane vulnerabile vor putea cere un program flexibil de lucru sau chiar să muncească de acasă. Este vorba despre o directivă europeană care a fost transpusă și în țara noastră.

„Această directivă vine cu obligativitatea flexibilităţii programului de lucru pentru părinţi şi îngrijitori- cei care au o rudă bolnavă şi au rolul de îngrijitor. Poate are nevoie să ducă copilul la şcoală şi, atunci, iată este la birou la ora 8.

Perfect, de atunci începe programul de lucru. (…) Una este să ştii că peste trei zile lucrezi trei ore sau lucrezi opt ore şi să poţi să planifici cine ia copilul, cine are grijă de casă.”, a explicat Oana Datki, specialist în resurse umane, pentru observatornews.ro.

De asemenea, directiva mai prelungește de la una la două luni perioada minimă de concediu pentru creștere copilului care nu poate fi transferată de la un părinte la altul pentru a-i încuraja astfel pe tați să preia mai mult din responsabilitățile familiei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.