De ce s-ar fi oprit Prigojin din drumul său spre Moscova

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a analizat consecințele tentativei de rebeliune militară din Rusia și acordul încheiat prin intermedierea președintelui Belarusului, Lukașenko.

Experții ISW îi citează pe jurnaliștii ruși independenți de la Meduza. Aceștia spun că liderul Wagner, Prigojin, a încercat să ia legătura cu Putin, pe 24 iunie, la prânz, când militanții săi se deplasau spre nord din Rostov pe Don spre Moscova, dar președintele Rusiei ar fi refuzat să vorbească cu el.

De asemenea, după ce ar fi văzut că nu are sprijin militar larg pentru acțiunile sale, Prigojin s-a răzgândit și au început negociere cu participarea lui Lukașenko, a șefului administrației prezidențiale ruse, Anton Vaino, și a ambasadorului rus în Belarus, Boris Grizlov.

Rămân foarte multe semne de întrebare după acest episod. Nu e clar care sunt consecințele revoltei armatei Wagner și ce intenționează Putin și Ministerul rus al Apărării să facă în continuare.

Nu e clar nici dacă una dintre solicitările lui Prigojin, de a fi schimbat ministrul Apărării, Shoigu, va fi pusă în practică. Dacă se va întâmpla acest lucru, va fi o victorie importantă pentru Prigojin.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.