De ce e atât de interesat „bucătarul lui Putin” de Bahmut

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

În zona Bahmut din Ucraina se dau lupte grele între forțele ucrainene și armata de mercenari Wagner, pe care o deține Evgheni Prigojin, cel supranumit și „bucătarul lui Putin”.

O parte din analiști au spus că Bahmut ar avea o importanță strategică în ceea ce privește aprovizionarea militară a liniei rușilor, care va încerca să ocupe ulterior Donbas. Însă, un oficial al Casei Albe spune că există indicii că e vorba de motive de natură financiară.

Prigojin și-a mobilizat mercenarii pentru a cuceri Bahmut pentru a prelua controlul asupra minelor de sare și ghips care sunt în apropierea acestui oraș din estul Ucrainei.

De altfel, SUA au acuzat și înainte mercenarii ruși Wagner că au intrat în conflicte armate în țări precum Republica Centrafricană, Mali și Sudan pentru a participa la exploatarea resurselor minerale naturale. Cu banii obținuți astfel ar ajuta la finanțarea războiului din Ucraina. Rusia a respins atunci acuzațiile.

Wagner ar număra aproximativ 50.000 de mercenari. Dintre aceștia, au murit în lupte peste 4.100 și alți peste 10.000 au fost răniți.

Casa Albă a transmis la sfârșitul lunii trecute că un grup de mercenari Wagner a preluat un transport de arme din Coreea de Nord pentru a ajuta la întărirea forțelor ruse în Ucraina. Acest lucru ar demonstra faptul că rolul său în acest conflict s-a extins.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.