Dăncilă anunță mutarea Ambasadei României în Israel

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Primul ministru Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită în SUA, a anunțat că, după finalizarea analizei „și în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Acest anunț a fost făcut într-un discurs pe care Dăncilă l-a susținut în cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Public (AIPAC).

„Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Dăncilă, potrivit Hotnews.ro.

Premierul a mai adăugat că Guvernul României a „inițiat un proces de evaluare a oportunității” mutării ambasadei la Ierusalim, după ce SUA a făcut acest lucru.

Subiectul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost un motiv de dispută între președintele Klaus Iohannis și PSD. De altfel, cel care a deschis subiectul este liderul PSD, Liviu Dragnea, care a declarat într-o emisiune TV că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Are valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenită în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană.

Suntem practic a doua ţară care facem acest lucru. Mutarea ambasadei la Ierusalim poate şi cred că va aduce nişte beneficii pe termen şi scurs, şi mediu şi lung pentru România. Trebuie să folosim această şansă uriaşă”, declara Liviu Dragnea.

În luna iunie a anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis declara că o decizie privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă ca ţara noastră să fie votată membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

„O să fiu foarte franc. O astfel de decizie ar anula orice şansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de Securitate, nu numai acum, ci şi pe viitor”, a spus Iohannis, cu ocazia unei declarații comune susținută împreună cu președintelui Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Miroslav Lajčák.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.