Cum ar putea fi fiscalizate darurile primite la nunți și botezuri

FOTO: ANURAG1112/Pixabay.com
FOTO: ANURAG1112/Pixabay.com

Statul vrea ca banii primiți drept daruri la nunți și botezuri să fie impozitați. În 2018, ANAF a început să trimită tinerilor căsătoriți solicitări de a declara relațiile economice pe care le-au avut cu PFA-uri, firme sau persoane fizice.

Mai exact, doreau să ajungă la cei care le-au oferit servicii foto, muzică pentru petrecere și restaurant. Cei care nu se conformau puteau primi amenzi de până la 5.000 de lei.

Însă acum, prin noile modificări propuse de Guvernul condus de Marcel Ciolacu,

se propune modificarea Legii 70/2015 cu privire la încasările în numerar pentru organizatorii de nunți și botezuri, dar și taxarea cu 70% a veniturilor a căror proveniență nu poate fi dovedită.

Măsurile fiscale pentru modificarea Legii 70 prevăd modificarea plafonului de plată în numerar de la 10.000 lei, la doar 2.500 lei din 2025.

Concret, în prezent Legea 70/2015 prevede că organizatorii de evenimente, precum nunți sau botezuri pot încasa în numerar cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

Prin noile măsuri fiscale se modifică însă articolul 4 al Legii 70/2015, care prevede că, până la data de 31 decembrie 2024, plafonul plăților respectiv încasărilor în numerar pe care organizatorii îl pot accepta va fi de maximum 5.000 de lei.

Plafonul se va mai modifica încă o dată la data de 1 ianurie 2025, când plafonul maxim va fi de 2.500 de lei.

Cei care nu declară și nu plătesc taxele ar putea fi impozitați cu 70% din totalul veniturilor a căror proveniență nu poate fi dovedită. Impozitul pe venitul declarat și plătit la timp este acum de 10%.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.