Cinci metode pentru a face economii pe termen lung în timpul curățeniei de primăvară

Foto: Shutterstock

Odată cu sosirea vremii frumoase apare și nevoia, dorința de a face o curățenie majoră în casă, mai ales că mulți dintre noi și-au mutat biroul în propria locuință.

Însă pentru curățenia de primăvară este necesar să te organizezi din timp, pentru că altfel riști să te simți rapid copleșit. Iar, dacă vrei să îmbini utilul cu plăcutul, poți profita de timpul frumos de afară pentru o serie de schimbări care te vor ajuta să faci economii pe termen lung. 

Câte un lucru pe rând

Alocă-ți timp pentru a planifica lucrările din timpul curățeniei de primăvară care vor trebui să fie făcute. Cu un carnețel și un creion în mână, treci prin fiecare încăpere și notează toate sarcinile care trebuie să fie îndeplinite. Profită de ocazie pentru a inspecta casa de sus în jos și fă o listă a reparațiilor care se pot face și în timpul verii. De exemplu, poate ai nevoie de o plasă de țânțari nouă sau trebuie să repari o ușă. 

Revizuiește-ți asigurarea pentru locuință

Dacă nu ai încheiat până în prezent o poliță de asigurare a locuintei, este timpul să o faci. Iar, dacă ai deja una, asigură-te că ai făcut cea mai bună alegere. Care sunt bunurile asigurate? Sunt acoperite toate riscurile? Companiile de asigurări folosesc mai multe criterii atunci când îți oferă un contract de asigurare a locuinței. Extinderea acoperirii garanțiilor este, fără îndoială, cel mai important criteriu. De exemplu, ce suprafețe sunt acoperite, ce alte bunuri mai sunt incluse și valoarea acestora (bijuterii, mobilier, electronice etc.), care este plafonul de deductibilitate. Toate aceste criterii influențează alegerea asigurării casei și costul final al ei. Trebuie să îți definești clar profilul și nevoile înainte de a alege un anumit contract.

Profită de efectele primăverii

Odată cu zilele mai calde vine momentul în care poți spune adio facturilor prea mari la energie. Pentru a face acest lucru, iată câțiva pași simpli: lasă perdelele și obloanele deschise, astfel încât căldura să pătrundă în încăperi și să nu mai fii nevoit să apelezi la sistemul central. Limitează iluminatul cu becuri, valorificând la maximum lumina naturală. Șterge praful de pe sursele de iluminat, precum becuri, veioze etc., pentru a crește luminozitatea. Oprește sistemul de încălzire centrală. Nu în ultimul rând, poți profita de acest moment pentru a analiza oferta de pe piață și a vedea dacă nu cumva poți încheia un contract mai avantajos pentru serviciile de furnizare a energiei electrice. 

Optimizează sistemul de încălzire

Dacă deții o centrală, trebuie să știi că aceasta are nevoie de o revizie cel puțin o dată pe an. Revizia tehnică este cea care contribuie la extinderea duratei de viață, dar, și mai important, o face să consume mai puțină energie, ceea ce înseamnă automat economii semnificative. Cel mai bine este să apelezi la un specialist pentru revizia centralei termice. Tot în această perioadă, este recomandat să ștergi de praf caloriferele și să le aerisești, dar și să cureți filtrele aparatului de aer condiționat. 

Izolează și curăță pereții

În timpul curățeniei de primăvară, profită de revenirea zilelor însorite pentru a curăța toți pereții casei. Acum este și momentul, dacă este cazul, să îi izolezi, pentru a economisi bani. Curăță tavanul, în funcție de calitatea și vechimea vopselei, cu o perie uscată sau cu o mătură din microfibră umezită. De asemenea, curăță geamurile cu soluție specială, dar și podelele. Dacă pereții sunt în stare proastă, repară-i, schimbă tapetul sau vopseaua. Primăvara este sezonul potrivit pentru a verifica dacă nu există infiltrații, mucegai sau alte distrugeri provocate de umiditate în timpul iernii. 

 

Întreținerea corectă a locuinței și efectuarea anumitor sarcini la debutul sezonului cald te pot salva de numeroase bătăi de cap în restul anului. Începe cu această listă utilă, astfel încât să poți profita la maximum de ceea ce contează cel mai mult pentru tine, timpul și confortul. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.