China poluează mai mult decât decât toate celelalte țări dezvoltate la un loc

Poluare. Foto: Pixabay

Emisiile de carbon ale Chinei au depășit totalul celor produse de celelalte țări dezvoltate în 2019, potrivit unui studiu realizat de Rhodium Group.

Emisiile Chinei în anul 2019, primul în care au fost măsurate la nivel național, au măsurat 14 gigatone de dioxid de carbon, dintr-un total mondial de 52 de gigatone de CO2.

Emisiile au crescut, în ultimul deceniu, cu peste 11,4%, în ciuda eforturilor de stopare a poluării cu gaze de seră, care accelerează încălzirea globală.

În 1990, emisiile Chinei reprezentau un sfert din totalul țărilor dezvoltate, însă nivelul s-a triplat în ultimele trei decenii.

Emisiile Chinei reprezintă 27% din totalul mondial, în timp ce SUA este responsabilă pentru 11%, India – 6,6%, Uniunea Europeană – 6,4%, Indonezia – 3,4%, Rusia – 3,1%, Brazilia – 2,8%, iar Japonia pentru 2,2%.

China are o populație foarte numeroasă, de 1,4 miliarde de locuitori, de aceea emisiile pe cap de locuitor sunt mai mici decât în SUA, liderul clasamentului, cu 17,6 tone de CO2 pe cap de locuitor.

Gazele de seră se acumulează în atmosferă, formând o pătură care captează radiațiile și nu le lasă să ajungă în spațiu.

Acest fenomen provoacă încălzirea globală, care la rândul său aduce fenomene meteorologice extreme, topirea calotelor glaciare și creșterea nivelului mării.

”Multe dintre lucrurile pe care le consumăm în Vest sunt produse în China, iar emisiile sunt contabilizate în această țară. Dacă luăm în calcul emisiile bazate pe consum, lucrurile se schimbă. Nu ar trebui să blamăm China pentru că este cel mai mare poluator al planetei, deoarece emisiile lor sunt provocate de consumul nostru”, a spus, pentru CNN, Reinhard Steurer, cercetător la Universitatea de Resurse Naturale și Științe din Viena, Austria.

China a anunțat că va încerca să devină neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2060.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.