Cel mai călduros început de an din istoria măsurătorilor meteorologice făcute în România

FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com
FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com

Meteorologii anunță că s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi în primele zile ale anului de când se fac măsurători meteorologice în România. Pe 1 ianuarie 2023 maxima înregistrată, la Curtea de Argeș, a fost de 20,6 grade Celsius.

„A fost cea mai caldă zi pentru 1 ianuarie, cel puțin la nivelul temperaturilor maxime, pentru că la 132 de stații meteorologice din cele 166, temperatura maximă a înregistrat cele mai ridicate valori pentru o zi de 1 ianuarie, din întreg șirul de observații”, a spus Elena Mateescu, director Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3. Este vorba de diferențe cuprinse între 2 și 4 grade față de recordurile anterioare.

Iar data de 2 ianuarie a fost și mai caldă. La Pătârlagele s-au înregistrat 21,3 grade Celsius. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Facebook a organizaţiei Severe Weather Alert – România, care citează date ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), 2 ianuarie 2023 a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor la 17 staţii meteorologice.

Temperaturi record și în Europa

În Europa, cel puțin opt țări au raportat temperaturi record de căldură. În Korbielów, Polonia, mercurul din termometre a urcat până la 19 grade Celsius, o temperatură specifică pentru luna mai.

În Javorník, în Republica Cehă, au fost 19,6 grade Celsius, față de o medie de 3 grade Celsius pentru această perioadă a anului. În nordul Spaniei și sudul Franței au fost înregistrate temperaturi de plajă, înregistrându-se 24,9 grade Celsius la Bilbao.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.