Ce spune Ciolacu despre ipoteza conform căreia Iohannis ar ajunge președinte al Consiliului European

Marcel Ciolacu FOTO:gov.ro
Marcel Ciolacu FOTO:gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România are o șansă importantă să ocupe o poziție importantă la nivel european, făcând referire la scenariul vehiculat în PNL, conform căruia președintele Klaus Iohannis ar putea ajunge la șefia Consiliului European, în locul lui Charles Michel.

„Este un culoar real și este o șansa nu doar pentru președintele Klaus Iohannis, ci pentru Români”, a mai declarat Ciolacu.

Un scenariu discutat intens în PNL și în coaliție în această perioadă este plecarea lui Klaus Iohannis la președinția Consiliului European, începând cu 1 iulie 2024, după vacantarea funcției de către Charles Michel, actual președinte, care va candida la Parlamentul European.

Între liberali se vorbește ca, în cazul în care Iohannis ar ajunge la șefia Consiliului European, în locul său, președinte interimar să fie numit Nicolae Ciucă, fiind numărul doi în stat, în calitatea de președintele al Senatului.

Deși numele lui Iohannis a fost vehiculat pentru o funcție europeană de rang înalt, de data aceasta președintele României ar avea o șansă reală, pentru că liderii europeni încearcă să evite accedarea lui Viktor Orban în această poziție.

Ungaria va prelua președinția Uniunii Europene de la 1 iulie și cutuma europeană presupune ca, în cazul în care nu există numărul necesar de voturi pentru un nou candidat, atunci șefia Consiliului să fie asumată de către țara care deține președinția UE.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.