Ce se va întâmpla cu programul „Noua Casă” anul acesta

FOTO: OleksandrPidvalnyi/Pixabay.com
FOTO: OleksandrPidvalnyi/Pixabay.com

Ministerul Finanțelor a anunțat că programul Noua Casă va continua și anul acesta, cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei.

„Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanţelor facilitează achiziţia unei locuinţe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei. Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022 şi pe tendinţele pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”, anunţă Ministerul Finanțelor.

Finanțarea se acordă în lei și este destinată achiziționării unei singure locuințe. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro pentru locuințe al căror preț nu depășește 70.000 de euro, iar avansul solicitat este de 5%.

De asemenea, se mai pot acorda finanțări și pentru locuințe care au un preț de maximum 140.000 de euro, însă avansul solicitat în acest caz este de 15%.

Programul a fost lansat în 2009 și câțiva ani a purtat numele de Prima Casă. Până în prezent s-au adunat peste 330.000 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat acest tip de finanțare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.