Câți bani vor primi românii cu pensie socială minimă, după majorarea din 2024

Simona Bucura Oprescu FOTO: gov.ro
Simona Bucura Oprescu FOTO: gov.ro

Pensia minimă socială, cea de care beneficiază românii care au împlinit doar stagiul minim de cotizare, va creşte şi ea după majorarea veniturilor pensionarilor, a anunţat ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu.

Potrivit legii, de pensia minimă pot beneficia pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată) se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari.

Adică, românii care îndeplinesc condiţiile pentru pensia minimă socială primesc o pensie minimă garantată de stat de 1.125 de lei.

Pensia minimă se determină ca diferență între valoarea stabilită pentru anul respectiv (în 2024, 1.281 de lei) și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată.

Astfel, veniturile românilor vor fi indexate cu rata inflației pe anul fiscal anterior, care a fost de 13,8%. Vor crește într-adevăr, și pensiile, tot cu 13,8%.

Pensia minimă, care acum este 1.125 de lei, va ajunge de la 1 ianuarie 2024, la aproape 1.300 lei, mai precis 1.281 de lei. 

„Avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţia plus jumătate din câştigul salarial mediu brut. 

Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiindcă dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021.

Şi, atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor. 

Acum, deja fiecare român şi-a primit pensia majorată în ianuarie, fiindcă pensiile se plătesc prin convenţiile cu Poşta Română până pe data de 16 a fiecărei luni, în cazul celor care merg prin factorul poştal, respectiv pe 12 a fiecărei luni în cazul celor primite pe card. 

Prin urmare, românii au văzut foarte clar pe taloanele de pensii şi la pensiile primite care a fost creşterea”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.