Câți bani pierde România pentru că nu a intrat în Schengen

FOTO: Kaihsu Tai/Wikimedia Commons
FOTO: Kaihsu Tai/Wikimedia Commons

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, spune că România pierde peste 25 de miliarde de euro pentru că nu a intrat în spațiul Schengen. Este vorba despre toată perioada de 11 ani de când îndeplinește toate condițiile, dar nu a fost acceptată în Schengen.

Întrebat de jurnaliști câți bani au fost investiți pentru asigurarea frontierele externe la standardele Schengem Bode a spus că „exista o evaluare la un moment dat, costurile doar pentru Ministerul Afacerilor Interne depășeau 1 miliard de euro, parțial din bugetul României, parțial din fonduri europene”.

„Vorbim de capabilităţile de la frontieră, tehnică modernă, dotările, pregătirea a peste 60.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne în cele două centre de pregătire Schengen de la Buzău şi de la Ploieşti. Dincolo de acest efort financiar, pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile.

Am văzut o analiză a unei dintre companiile din Big Four – calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun”, a mai spus ministrul Bode.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.