Când va scădea inflația și cum va evolua dobânda cheie. Estimarea făcută de BNR

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, spune că dobânda de politică monetară ar mai putea crește în acest an, însă nu a exclus nici o reducere spre finalul lui 2023.

„Noi vedem inflația în jos. Și nu am zis niciodată că nu mai facem nimic cu dobânda. Depinde. Depinde ce se va întâmpla. Nu am ieșit să spunem că „gata, dobânda maximă e de 7%”. Spunem că, pentru situația actuală, ne-am uitat și în stânga, și în dreapta, ce au făcut cehii, polonezii, unii s-au dus într-adevăr mai sus. Noi am rămas cu dobânda la 7%. Depinde de foarte mulți factori pe care nu îi controlăm”, a declarat Mugur Isărescu.

În ceea ce privește dobânda cheie, în funcție de care se calculează și dobânzile la credite, guvernatorul BNR spune că aceasta ar putea crește, „dar nu înainte ca rata inflației să nu ajungă la nivelul ratei de politică monetară”.

El a afirmat că BNR s-a oprit deocamdată la o dobândă de politică monetară de 7%, deoarece, dacă s-am duce mai sus, „am avea alte necazuri, ni s-ar aprecia cursul și ar mai crește și cererea”. „Așteptăm, văzând și făcând”, a spus el.

BNR estimează că inflația ar putea ajunge la 10% în luna mai și la 7% la finalul anului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.