Când va pune CFR în circulație noile trenuri Alstom

FOTO: Alstom.com
FOTO: Alstom.com

Primele două trenuri Alstom, care au fost contractate în primăvara anului trecut, urmează să ajungă în România în vara acestui an. Mai întâi, cele două vor fi supuse unor teste la Centrul de Testări Feroviare de la Făurei și pe liniile CFR.

Apoi, urmează să vină și al treilea tren Alstom, iar din luna decembrie, toate aceste garnituri ar urma să fie introduse pe trasee. Prima rută pe care vor circula cu pasageri va fi București – Constanța.

Potrivit contractului, Alstom va urma să livreze, în total, 37 de trenuri. Acestea vor circula pe următoarele rute: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București-Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.

Finanțarea proiectului a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat. Contractul este în valoare de 2,42 miliarde de lei, fără TVA și sunt incluse și serviciile de mentenanță pentru 15 ani.

Trenurile Alstom au șase vagoane, două de capăt cu cabine de conducere și patru pentru pasageri. Asigură 351 de locuri pe scaune și au o viteză maximă de rulare de 160 km/h.

“Noile trenuri electrice inter-regionale pentru România vor contribui la un transport mai modern și mai curat – în acord cu ambiția noastră de a fi lideri în domeniul mobilității mai verzi și mai digitale, în toată lumea. Sunt foarte bucuros că trenurile noastre Coradia, atât de apreciate în multe țări europene, vor circula și în România, completând portofoliul Alstom care cuprinde deja proiecte diverse și importante, atât pe zona de semnalizări feroviare, cât și de mentenanță,” declara Gian Luca Erbacci, președintele Alstom pentru Europa, anul trecut, după semnarea constractului.