Când începe eliberarea cărților de identitate cu cip la nivel național

FOTO: Poliția de Frontieră/Facebook
FOTO: Poliția de Frontieră/Facebook

Eliberarea cărților de identitate cu cip a început la Cluj, în cadrul unui proiect pilot. Autoritățile anunță că acestea vor fi eliberate la nivel național până la sfârșitul acestui an.

De asemenea, statul va suporta costul eliberării noilor cărți electronice de identitate. O altă noutate este că locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate.

O altă schimbare este că adresa de domiciliu va fi inscripționată doar pe cărțile de identitate simple, în timp ce pe cele electronice va fi stocată în cip. Accesul la informații se va face electronic sau printr-o aplicație mobilă care va fi pusă ulterior la dispoziția cetățenilor.

Noile cărți de identitate electronice vor fi eliberate opțional și pentru minorii cu vârste de până la 14 ani, la solicitarea ambilor părinți sau a reprezentantului legal.

În ceea ce privește valabilitatea, aceasta va fi de până la 2 ani pentru copiii care au până în 2 ani. Cei care au între 2 și 14 ani vor avea cărți de identitate electronice care vor putea fi folosite până la 4 ani de la data emiterii.

O valabilitate de 5 ani vor avea cărțile de identitate pentru adolescenții care au între 14 și 18 ani. Cei care au peste 18 ani vor avea cărți electronice de identitate de 10 ani, iar pentru cei de peste 70 de ani sunt cu valabilitate nelimitată.

Noua carte de identate electronică
Noua carte de identate electronică
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.