BNR a crescut din nou dobânda-cheie. Ratele la credite ar putea crește iar

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Banca Națională a României a crescut din nou dobânda-cheie. A ajuns la 6,75% de la 6,25%. E un nivel record din martie 2010 încoace. Reprezentanții Băncii Centrale au admis că rata anuală a inflației a crescut peste nivelul prognozat, în special din cauza scumpirii alimentelor procesate și a energiei electrice.

Rata anuala a inflației este așteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024 și se accentuează ulterior, rămânând totuși la capătul orizontului proiecției ușor deasupra intervalului țintei.

După decizia BNR ar putea apărea noi creșteri ale creditelor în lei cu dobândă variabilă. Mai exact, ROBOR ar putea crește în următoarea perioadă. De asemenea, celălalt indice, IRCC, va crește.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.