Aragazul ar putea fi interzis în UE

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Un raport al Organizației pentru Cercetări Științifice Aplicate (TNO) concluzionează că un aragaz cu gaz metan într-o bucătărie obișnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, are efecte dăunătoare asupra sănătății atunci când se gătește la el.

Mai exact, gătitul la aragaz poluează locuința cu dioxid de azot peste normele impuse de Uniunea Europeană.

Poluanții produși în timpul gătitului la aragaz ar fi dăunători mai ales pentru copii. Ar provoca în special simptome de astm. De asemenea, potrivit TNO, cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică.

Potrivit TNO, mai mult de 100 de milioane de cetățeni ai UE gătesc la aragaz, iar cei mai mulți sunt în Italia, Franța, Spania, Olanda, România și Ungaria.

Organizațiile pentru sănătate se tem că situația ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice, pentru că oamenii reduc aerisirea pentru a face economii la căldură și bani.

Raportul Organizaţiei pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO) a fost realizat pentru grupul nonprofit pentru eficienţă energetică CLASP şi Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA).

Greenpeace România subliniază că oficialii din UE sunt obligaţi, prin Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, să ia în considerare aspectele legate de sănătate atunci când stabilesc reglementări, fapt confirmat recent de către Curtea Europeană de Justiţie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.