Apele Române a golit un tronson din Dâmbovița din cauza formării unui vortex

vortex dâmbovița
Foto: Apele Române / Facebook

Apele Române a golit o porțiune din Dâmbovița din Capitală din cauza formării unui vortex, a transmis instituția într-un comunicat de presă.

„Un fenomen numit vortex (vârtej – n.r.), format pe râul Dâmbovița, în zona biefului (porțiune de canal – n.r.) Operetă, a impus golirea de apă a porțiunii amenajate a Dâmboviței, între Operă și planșeul de la Unirii.

Măsura a fost luată în urma evaluării la fața locului a incidentului apărut de către specialiștii Apele Române Argeș-Vedea și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-București”, a transmis instituția.

De asemenea, de comun acord cu constructorul, specialiștii au decis să mențină gol acest tronson (între Operă și planșeul de la Unirii) pentru următoarea perioadă de timp.

În acest interval, se va face o estimare a costurilor lucrărilor de reabilitare necesare pentru remedierea situației. Finanțarea lucrărilor va fi asigurată din sursele proprii ale instituției.

vortex dâmbovița
Foto: Apele Române / Facebook

„Vortexul a fost identificat de agentul hidrotehnic de la formația noastră de lucru din cadrul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea- Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-București. Până în acest moment, s-a intervenit în regim de urgență, cu forțe proprii, cu o folie ancorată cu saci de nisip pentru a opri provizoriu infiltrația apei”, a mai transmis instituția.

Potrivit hotnews.ro, vortexul s-a format din cauza unei spărturi în cuvă și a scurgerilor mari de apă.

În urma golirii tronsonului, în apă au fost identificate o serie de deșeuri aruncate de oameni în cuva de apă a râului Dâmbovița, printre care roți de mașină și peste 20 de trotinete.

„De aceea, facem un apel la populație de a fi mai responsabilă cu mediul și natura din jurul său. Cu toții trebuie să înțelegem că pentru a avea ape curate, este nevoie să aruncăm gunoaiele doar în locurile special amenajate”, mai arată Apele Române.

vortex dâmbovița
Foto: Apele Române / Facebook
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.