A fost identificat cel care a intrat cu șalupa într-un stol de pelicani în Delta Dunării

FOTO: Marian Strinoiu/Facebook
FOTO: Marian Strinoiu/Facebook

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a anunțat că va depune plângere penală în cazul ambarcațiunei care a intrat într-un stol de pelicani. Reprezentanții instituției transmit că au fost idenitificați atât firma care deține șalupa, cât și cel care o conducea în momentul respectiv.

„A fost identificat atât prestatorul de servicii turistice de care aparţine ambarcaţiunea care a deranjat păsările, cât şi cel care o conducea. Reprezentatul societăţii a fost chemat la sediul instituţiei pentru clarificarea situaţiei şi verificarea documentelor de funcţionare.

Deoarece acesta nu s-a prezentat, Comisariatul de control împreună cu Serviciul juridic al ARBDD va întocmi o sesizare către organele abilitate pentru începerea acţiunilor de cercetare penală privitor la încălcarea prevederilor OUG nr. 57/2007, Articol 52, litera c şi d”, se arată în comunicat.

Potrivit legii, sunt considerate infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă toate activităţile din perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective, atunci când aceste activităţi au un efect semnificativ, având în vedere obiectivele de protecţie şi conservare a speciilor şi habitatelor.

De asemenea, pentru protejarea şi conservarea păsărilor sălbatice, inclusiv a celor migratoare, sunt interzise activităţile din afara ariilor naturale protejate care ar produce poluarea sau deteriorarea habitatelor.

Imaginile cu șalupa care intră în stolul de pelicani a fost surprinse de fotograful Marian Strinoiu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.