140 de lucrări identice la Bacalaureat au fost descoperite într-un județ. 8 inspectori au fost puși sub acuzare

Contestații BAC 2018. FOTO: tookapic/Pixabay.com
BAC 2020-21 FOTO: tookapic/Pixabay.com

Procurorii DIICOT au început o anchetă și au pus sub acuzare opt inspectori și foști inspectori școlari din Mehedinți, după ce în urma sesiunii din toamna anului 2022 au fost descoperit 140 de lucrări, ale unor candidați, identice.

Cei implicați în această fraudă sunt suspecatați că ar fi oferit rezolvarea subiectelor contra unor sume de bani.

Verificările au pornit de la Centrul de examinare de la Colegiul Economic Theodor Costescu, din Drobeta Turnu Severin, unde mai mulţi elevi au fost eliminaţi din examen. Aceștia aveau subiectele rezolvate pe foile de ciornă și au fost descoperiți după ce au intrat în sala de concurs. Cazul a ajuns în atenția autorităților din cadrul Inspectoratului Școlar, care au inițiat o serie de verificări.

Informația cu privire la aceste suspiciuni au fost confirmate, la vremea respectivă, de inspectorul şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, Alin Tomescu.

„Este o suspiciune de fraudă. Avem comisia judeţeană de bacalaureat, comisiile de examen şi o comisie de la corpul de control al Ministerului Educaţiei care vizualizează înregistrările din centrul de examinare de la Colegiul Economic Theodor Costescu unde mai mulţi elevi au fost eliminaţi din examenul de bacalaureat, sesiunea de toamnă, pe motiv că aveau foi cu subiectele rezolvate”, declara la vremea respectivă Alin Tomoescu.