Tinerii români vor putea călători gratuit 30 de zile cu trenul prin Europa

tren de mare viteză
Foto: Khalidshou via Wikimedia Commons

Tineri din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv din Romania, vor putea primi, în anul în care împlinesc vârsta de 18 ani, câte un bilet de tren gratuit pentru a putea călători în țările din Uniunea Europeană, relatează hotnews.ro.

Biletul oferit prin programul Interrail va putea asigura călătorii timp de 30 de zile, însă beneficiarii ar urma să poată activa cele 30 de zile într-o perioadă de 3 ani.

Proiectul face parte dintr-un program-pilot bugetat cu 12 milioane de euro la nivel comunitar, în cadrul Bugetului Uniunii Europene pe anul 2018, pentru care Parlamentul European a votat, miercuri, la Strasbourg, un raport cu 414 voturi pentru, 163 impotrivă și 90 de abțineri.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PMP/PPE), negociatorul-șef al Parlamentului European pentru proiectul de buget al UE pe anul 2018, a explicat că din cele 12 milioane de euro vor putea fi cumpărate aproximativ 30.000 de bilete de tren în primul an, urmând ca apoi programul să poată fi extins, în funcție de rezultate.

„Ne propunem să lansăm proiecul la 1 iunie 2018. Comisia Europeană va trebui să-l implementeze, să propună o modalitate de executare a programului. Eu îmi pot imagina un sistem primul venit-primul servit. Vreau ca acest bilet să poată fi folosit într-o perioadă de 3 ani, să alegi când să activezi cele 30 de zile”, a declarat Mureșan pentru sursa citată.

„Trebuie să vedem ce preț vom reuși să negociem cu companiile feroviare. Nu vom reuși să furnizăm bilete pentru toți tinerii, dar este un prim pas”, a mai spus el.

Scopul programului Interrail este de a ajuta tinerii europeni să intre mai ușor în contact cu toate țăile și culturile locale din UE.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.