Un bărbat a fost amendat pentru că ar fi fost beat. De fapt, era bâlbâit

FOTO: Mimzy/Pixabay.com

O situația inedită s-a petrecut în Vaslui. Un bărbat a câștigat un proces în care s-a judecat cu Poliția Română. Omul a fost amendat pentru că ar fi sunat beat la 112. În realitatea, acesta era doar bâlbâit.

Bărbatul a sunat la numărul de urgență și a chemat să vină poliția pentru că fiul său ar fi fost luat cu forța de un vecin. Când a ajuns la fața locului, polițistul a constatat că băiatul era nevătămat și a considerat că bărbatul ar fi pus oamenii legii pe drumuri degeaba.

Pentru că se bâlbâia foarte tare, polițistul a crezut că bărbatul e beat și l-a amendat cu 500 de lei. Însă, cel amendat a contestat procesul verbal și a mers în instanță.

Judecătorii au constatat că are un defect de vorbire și că amenda este nejustificată. În plus, judecătorul a apreciat că starea de frică a celui amendat era întemeiată, pentru că, în trecut, el și fiul său ar fi fost bătuți de respectivul vecin.

Din toamna anului trecut, cei care dau apeluri nejustificate la 112 sunt amendați cu sume care pornesc de la 500 de lei și ajung până la 5.000 de lei.

De asemenea, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie este sancţionată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei. „Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor”, precizează reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române.

Poliţiştii dau şi exemple de urgenţă: accidente de aviaţie/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peşteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgeraţi/trăsniţi, persoane căzute în locuri publice, conflicte şi agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc.

La polul opus, potrivit IGPR, nu reprezintă o urgenţă: accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei şi a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefonie mobilă, inundaţie în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informaţii despre numărul de telefon, emiterea cărţii de identitate, paşaportului, cazierului, solicitarea de informații despre trafic sau programul instituţiilor publice etc.