Sateliții din lemn, ideea care ar putea scăpa Pământul de gunoaiele din spațiu

Numărul sateliților de pe orbita Pământului se va dubla în următorii ani. Foto: Pixabay

O companie niponă și Universitatea din Kyoto și-au unit forțele pentru a realiza primii sateliți confecționați din lemn.

Sumitomo Forestry a anunțat că a început munca de cercetare asupra folosirii materialelor de lemn în spațiu. Proiectul va experimenta cu diferite tipuri exotice de lemn, din diferite medii extreme de pe Pământ.

Gunoaiele spațiale sunt o problemă tot mai mare, mai ales că numărul sateliților care orbitează Pământul a crescut considerabil în ultimii ani.

Sateliții de lemn vor arde complet la reintrarea în atmosferă, fără să elibereze substanțe nocive.

”Suntem foarte îngrijorați de faptul că toți sateliții care reintră în atmosferă iau foc și crează mici particule de oxid de aluminiu. Acestea stau în atmosfera superioară timp de foarte mulți ani”, a spus Takao Doi, profesor la Universitatea Kyoto și astronaut japonez, pentru BBC.

”În cele din urmă, acest fenomen va afecta mediul de pe Pământ”, a adăugat astronautul japonez care a vizitat Stația Spațială Internațională în martie 2008.

Deșeurile din spațiu încep să devină o problemă, mai ales că în jurul Pământului plutesc, pe orbită, aproape 6.000 de sateliți, din care mai mult de jumătate sunt ieșiți din uz.

Potrivit estimărilor specialiștilor în domeniu, până în anul 2028, vor fi peste 15.000 de sateliți pe orbita Pământului.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.