România va trece la salariul minim european anul acesta

marcel ciolacu
Foto: Facebook

România va introduce salariul minim la nivel european, termenul de implementare fiind 15 noiembrie, a declarat, vineri, premierul Marcel Ciolacu.

„Între timp, la nivel european, familia social-democrată, S&D, prin comisarul Schmidt, social-democrat, comisarul pe muncă, au venit şi avem de aplicat salariul minim european. Deci, cu alte cuvinte, o viziune la nivel european. Părerea mea, să nu mai inventăm noi iarăşi apa caldă şi să mergem pe o viziune europeană, a Uniunii Europeane, care pentru aceeaşi muncă să fie plată egală şi avem termen de implementare, mi se pare, pe 15 noiembrie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat ce se întâmplă cu salariile diferențiate ale angajaților din construcții și agricultură, dacă de săptămâna viitoare va fi majorat salariul minim, el a declarat că „acolo nu a fost solicitarea de creştere, ştiţi că acolo este mult mai mare. Avem la 4.500. Urmează pe urmă să vină fiecare”.

„A fost o abordare din partea patronatelor în primul rând, pe urmă au venit şi sindicatele, ambii parteneri sociali ai Guvernului României şi au venit cu o propunere de modificare a salariului minim în funcţie de ramuri şi de categorii”, a explicat Ciolacu.

UE a recomandat două formule de calcul pentru ca România să se alinieze venitului minim european, iar România va avea trei variante în aplicarea noilor măsurile legislative.

Varianta 1: În România, câștigul salarial mediu brut ajunge la suma de 6.400 lei, adică 3.974 lei valoare netă, cât primește „în mână” angajatul. Însă, potrivit datelor, acesta ajunge să fie mai mare de la lună la lună. Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent în România pentru o persoană e de 2.708 lei pe lună. Iar salariul lunar minim brut acordat este de doar 3.300 lei, potrivit România TV. Conform specialiștilor, dacă azi venitul minim european s-ar determina în funcție de coșul de consum zilnic pentru un trai decent, venitul net minim garantat în România ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 800 lei net.

Varianta 2: Mai departe, în cazul în care venitul minim garantat în țara noastră ar trebui să se calculeze având după echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie, decalajul s-ar majora cu încă aproximativ 500 lei net. Astfel, venitul minim garantat în România ar trebui să crească cu aproximativ 1.300 lei.

Varianta 3: A treia variantă este propusă de echipa de la INS (Institutul Național de Statistică). Este vorba ca salariul minim brut să se ajusteze în funcție de rata inflației. Pe acest principiu, la o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei, în acest an.

Jumătate din statele membre UE, în special cele din Estul şi Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000 de euro, printre care Bulgaria, România, Grecia și Portugalia, în timp ce în Slovenia și Spania salariile minime depăşesc uşor 1.000 de euro pe lună.

Numai şase state membre UE, toate din zona de Vest, au salarii minime de peste 1.500 de euro pe lună: Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda şi Luxemburg. Alte şase ţări europene lasă piaţa să regleze lefurile şi nu au deloc salariu minim: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.