Un oraș din Europa își transformă cimitirele într-un imens parc fotovoltaic urban

parcuri fotovoltaice cimitire valencia
Foto: fietzfotos / to _leoneil / pixabay.com

Orașul Valencia din Spania plănuiește să-și transforme cimitirele în cel mai mare parc fotovoltaic urban din țară. Proiectul a fost denumit RIP (Requiem in Power), relatează Euronews.com.

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă interesant și frumos în România și în lume. Ne găsești și pe Threads.

Autoritățile din Valencia, oraș aflat pe coasta de est a Spaniei, și-au propus să instaleze mii de panouri solare în cimitirele din jurul orașului. Proiectul a fost denumit RIP – de la Requiem in Power – și a fost lansat luna aceasta, când au fost instalate primele panouri fotovoltaice. Panourile instalate în cimitirele din Valencia ar urma să alcătuiască cel mai mare parc solar urban din Spania.

În total, vor fi instalate 6.658 de panouri fotovoltaice în cimitirele locale. Aproximativ 810 au fost deja instalate în cimitirele Grau, Campanar și Benimàmet. Panourile fotovoltaice vor genera peste 440.000 de kilowați-oră pe an. Potrivit consiliului local, inițiativa va avea ca rezultat economii de dioxid de carbon de peste 140 de tone pe an.

Energia va fi folosită în cea mai mare parte pentru alimentarea clădirilor municipale, dar 25% va merge și la 1.000 de gospodării vulnerabile. Alejandro Ramon, consilierul pentru urgență climatică și tranziție energetică din Valencia, a mai spus că proiectul va deveni cel mai mare parc solar urban din țară.

Cimitirele sunt candidații ideali pentru un proiect cu panouri solare, mai notează Euronews.com. Aceste spații urbane pot fi valorificate pentru producerea de energie curată fără a-și schimba scopul inițial – la fel ca atunci când acoperișurile sunt folosite ca amplasamente pentru panouri fotovoltaice.

RIP face parte din Misiunea Climatică Valencia 2030. Scopul pe termen lung al acesteia este de a genera 27% din energia necesară orașului din surse regenerabile.

Foto: fietzfotos / to _leoneil / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.