TOP 20. Cele mai bune cartiere în care să trăiești în România

cele mai bune cartiere în care să trăiești în românia
Foto: dnovac / mishasurfu / Bogdan_P / pixabay.com

Cartierele Aviatorilor și Primăverii din București și centrul vechi din Cluj-Napoca sunt cele mai bune cartiere în care să trăiești în România, arată studiul T.R.A.I. realizat de platforma Storia, care ia în considerare 4 criterii principale: calitatea aerului, traficul, facilitățile și serviciile, precum și valoarea proprietăților.

Cartierul Aviatorilor din București se află pe locul întâi în clasament, obținând un scor total de 66,41 puncte. Cartierul a obținut un punctaj bun la calitatea aerului, la facilități și servicii (repere) și imobiliare, însă punctajul total a fost tras înapoi de punctajul slab de la trafic.

Cele mai bune cartiere în care să trăiești în România

Urmează Primăverii din București, cu un scor total de 66,2, centrul vechi din Cluj-Napoca, cu 59,95 de puncte, cartierul Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca, cu 59,43 de puncte și cartierul Gruia din Cluj-Napoca, cu 59,32 puncte.

Iată cum arată topul celor mai bune 20 de cartiere în care să locuiești în România (la finalul articolului găsiți întregul clasament):

1. Aviatorilor, București, 66,41
2. Primăverii, București, 66,2
3. Centrul Vechi, Cluj-Napoca, 59,95
4. Andrei Mureșanu, Cluj-Napoca, 59,43
5. Gruia, Cluj-Napoca, 59,32
6. 13 Septembrie, București, 58,52
7. Zorilor, Cluj-Napoca, 56,25
8. Bartolomeu Nord, Brașov, 54,81
9. Plopilor, Cluj-Napoca, 54,6
10. Tractorul, Brașov, 52,14
11. Ana Ipătescu, Ploiești, 51,81
12. Cotroceni, București, 51,75
13. Teleajen, Ploiești, 51,1
14. Piața Romană, București, 50,89
15. Centrul istoric, București, 50,72
16. Cetate, Timișoara, 50,68
17. Piața Victoriei, București, 50,65
18. Bordei, Craiova, 50,06
19. Gheorghe Doja, Ploiești, 49,98
20. Grozăvești, București, 49,97

T.R.A.I. by Storia este un instrument care adună date din surse locale și științifice, măsurând o serie de factori cheie (Trafic, Repere, Calitatea aerului și Imobiliare – preț pe metru pătrat), pe care îi traduce apoi într-un scor de calitate a vieții în cartierele din România. Cu cât scorul T.R.A.I. se apropie de 100, cu atât nivelul de trai din cartierul respectiv este mai ridicat.

Cele 4 criterii folosite pentru a calcula scorul cartierelor sunt următoarele:

Trafic

Afișează date precise despre circulația rutieră și viteza de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât traficul este mai redus în cartierul respectiv.

Aer

Monitorizează constant calitatea aerului pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt. Cu cât scorul este mai ridicat și se apropie de 100, cu atât aerul este mai curat în zona respectivă.

Repere

Ia în calcul numărul total de magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun disponibile în cartier. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât zona are mai multe puncte de interes pe metru pătrat.

Imobiliare

Calculează costul mediu pe metru pătrat al locuințelor din cartierul ales, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel național. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât locuințele din cartier au prețuri mai ridicate pentru cumpărare.

Scor Național T.R.a.I. – To… by Andreea Dogar

Foto: dnovac / mishasurfu / Bogdan_P /pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.