Comercianții, inclusiv în piață, trebuie să aibă opțiunea de a putea plăti electronic

FOTO: yannickmcosta/Pixabay.com
FOTO: yannickmcosta/Pixabay.com

Toți comercianții, persoane fizice autorizate și societăți comerciale, au obligația să accepte plăți prin mijloace electronice.

Din 16 iunie, firmele, PFA-urile și întreprinderile individuale sunt nevoite să ofere clienților posibilitatea de a plăti online pentru bunurile și serviciile achiziționate.

Prin această lege, clienții pot plăti cu cardul oriunde, iar comercianții trebuie să fie pregătiți în acest sens. 

”Legea nu specifică clar faptul că un comerciant trebuie să aibă un aparat de tip POS, pentru că în acest moment există și posibilitatea de a folosi un telefon pe post de terminal POS, astfel încât clienții să poată plăti cu un card bancar.  Comercianții trebuie să aibă un cont în care acești bani să poată fi virați”.

Este de așteptat ca ANAF să treacă la controale pentru a vedea dacă firmele, PFA-urile sau întreprinderile individuale oferă această posibilitate de plată fără numerar.

Și în piețe, comercianții de legume și fructe sunt obligați să le ofere clienților varianta achitării produselor și altfel decât cu numerar. Măsura nu îi vizează, însă, și pe producătorii agricoli. 

Pentru fiecare tranzacție efectuată, vânzătorilor li se percepe un comision.  Amenzile pentru comercianții care nu oferă posibilitatea plății electronice încep de la 5.000 de lei

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.