Profesor care corectează lucrări de la Evaluare Națională: „Nu știu să scrie corect”

Foto: ziuaconstanta.ro
Foto: ziuaconstanta.ro

Un profesor de Limba Română, care corectează lucrărilor elevilor care au susținut examenele din cadrul Evaluării Naționale, spune că sunt multe greșeli în texte.

„Surpriză, deși pentru mine nu este o surpriză, s-a greșit mult la punctul 8, unde trebuia să completeze cu formele corecte ale unor cuvinte.  Cel mai mult au greșit la „complecși”, n-au știut că pluralul de la «complex» este «complecși». La «negri» – în loc să-l ia cu un «i» l-au luat cu doi «i» și așa mai departe.

Note de 10 nu se vor lua la Română și din cauza faptului că nu știu să scrie formele corecte ale unor cuvinte. Aveau «ochii negri» și au luat «negrii», deși știu clar că pentru a avea doi «i» trebuie să stea în fața substantivului”, a precizat un profesor dintr-un centru de corectare, potrivit adevarul.ro.

Greșelile sunt atât de des întâlnite în lucrările elevilor încât devine evident că a învăța să scrie corect nu mai este o prioritate nici în clasele primare și nici mai târziu.

„Au o problemă foarte gravă. Nu știu să scrie corect. Și se insistă în școală pe «fix – ficși», «ortodox-ortodocși», «complex – complecși», eu din clasa a V-a fac asta cu elevii mei”, explică profesorul.

Sunt diferențe, recunoaște acesta, între clase la trecerea de la ciclul primar la cel gimnazial, iar acolo unde învățătorul/învățătoarea a insistat mai puțin asupra scrierii corecte sarcina profesorului din gimnaziu va fi mult mai dificilă.

„Unele învățătoare nu mai fac asta, unele învățătoare fac atâtea activități extracurriculare cu ei în timpul orelor, pentru că sunt în goana după hârtii, certificate, adeverințe, încât ora de ortografie nu mai există. Nici nu le corectează greșelile. Acolo unde părintele și el este needucat și nu vede greșelile și nu-l corectează… Și așa copilului i se pare corect să scrie «numi pare rău», sau «î-mi pare rău»”, adaugă profesorul, potrivit sursei citate.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.