2 coduri galbene de vijelii, ploi torențiale, grindină și descărcări electrice. Lista județelor afectate

FOTO: Brigipix/Pixabay.com
FOTO: Brigipix/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri galbene de vreme instabilă. Vor fi vijelii, vânt puternic, grindină, ploi torențiale și descărcări electrice.

Primul cod galben va afecta, parțial sau total, 9 județe din vestul țării: Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Caraș Severin, Timiș și Alba (doar sudul acestuia din urmă).

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 1 iulie, ora 20 – 2 iulie, ora 10
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică

În Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Notă: pe parcursul zilei de luni (1 iulie) local vor fi manifestări de instabiliate în nord-vestul și centrul țării.

Sursa: ANM

Al doilea cod galben este valabil pentru aproape tot teritoriul țării.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 2 iulie, ora 10 – 3 iulie, ora 10
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică

În sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 l/mp.

Notă: miercuri (3 iulie) manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.